Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi

Unesco Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunan Zerzevan Kalesi dünyanın en iyi korunmakta olan askeri birlik merkezlerinden biridir. Bu kaleyi bu kadar önemli yapan ise yüzlerce sene ayakta durması ve her kültürden her medeniyetten izler taşımasıdır.

Zerzevan Kalesi, üç bin yıllık bir tarih ile Türkiye topraklarında yaşamaktadır. Bu köklü tarihi geçmiş ile birlikte kale aynı zamanda Roma İmparatorluğu doğu sınırında yer alan önemli bir garnizondur. Bu kaleyi Anadolu coğrafyasında yaşayan en eski toplumlardan olan Asur'ların yaptırdığı ve Asırlardan sonra da Zerzevan Kalesi'ni Perslerin kullandığı bilinir. Bu kale sahip olan devletlere çok güçlü bir korunak olmuş ve ayrıca Anadolunun en kıymetli bölgelerinde medeniyetler arası sınırları çizmiştir.

Zerzevan Kalesi’nin Tarihi

Diyarbakır ile Mardin sınırında bulunan bu kalenin 2014 senesinde başlamış olan kazılarda tarihteki en önemli garnizonlardan olduğu ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar gelen bu kalenin Roma İmparatorluğuna ait olduğu bilinse de bu bölgede binlerce yıl varlık gösteren bir karakol olduğu da aktarılmaktadır. Bu kale Asur'ların başkenti, Persler'in ise Batı bölgesine açılan kapısı olarak bilinir ve daha sonraları Roma doğu sınır garnizonu olmak üzere kullanılmıştır.

Bu Zerzevan Kalesi yalnızca bir askeri kale kale olarak düşünülmemelidir. Verimli doğu topraklarında tarım ile hayatını idame ettiren halk, Zerzevan Kalesi'nde kalmıştır. Halk tarım ve hayvancılık yoluyla üretim yaparken aynı zamanda buradaki askerler ile de güvenliğini sağlamıştır.

Doğu ile Batı'nın en önemli sınırı olan bu kale Roma İmparatorluğu zamanında Sasaniler ile mücadele konusunda önemli bir rol üstlenmiştir. 7. Yüzyılda ise islam orduları giderek geniş topraklara yayılmış ve bunun neticesinde Zerzevan Kalesi’ne de ulaşmıştır. Zerzevan Kalesi ile yer aldığı bölge olan Mardin ve Diyarbakır İslam Devleti tarafından fethedilmiştir. Bu tarihten sonra Zerzevan Kalesi eski önemini yitirmiştir.

Zerzevan Kalesi’nin Önemi

Zerzevan Kalesi’ni önemli duruma getiren en kıymetli özellik; bu kalenin günümüze kadar oldukça iyi korunarak gelmesidir. Anadolu toprakları üzerinde hala ayakta kalan Roma İmparatorluğu dönemine ait bir garnizonun varlığı Anadolu kültürel mirasına çeşitlilik katması ve Anadolu zenginliğine bir renk dahil etmesi bakımından oldukça kıymetlidir. Bunlarla birlikte kale içinde bulunan kiliseyle beraber sarnıç, yer altı sığınağı ve hala hangi amaç ile yapıldığı tam anlamıyla tespit edilmeyen yapılar da bulunmaktadır.

Dünya üzerinde ayakta duran son Mithas Tapınağı için ev sahipliği yapmakta olan Zerzevan Kalesi, bazı ezoterik simgelerin en net şekilde yer aldığı ve yine bu simgelerin günümüze kadar çok belirgin bir şekilde yer alması, bu ezoterik düşünceleri benimsemiş olan kişilerce ilgiyle ziyaret edilmektedir.

Bu kalede ezoterizm ilgisi olan kişilerin ve hatta bu tür inançlara sahip insanların binlerce senedir ayin yaptığı ortaya atılmaktadır. Mithas Tapınağı, Zerzevan Kalesi Anadolu toprakları üzerinde Göbeklitepe’den sonra en kıymetli ikinci pagan tapınağı olma özelliğine sahiptir diyebiliriz.

Mithas Tapınağı ve Zerzevan Kalesi

Mardin Zerzevan Kalesi içinde bulunan Mithas Tapınağı son zamanlarda dünyanın en fazla merak edilmekte olan Rockefelle ve Rothschild aile üyeleri tarafından merak ve ilgi ile ziyaret ediliyor. Bu ilgi basının dikkatini çekince sosyal medyada da Zerzevan Kalesi'ne olan ilgi artmış ve kale bir anda popüler hale gelmiştir.

Zerzevan Kalesi Nerede Bulunur?

Yukarıda detayları ile birlikte değinmeye çalıştığımız Zerzevan Kalesi günümüzde Diyarbakır ve Mardin sınırları arasında yer almakta olan Çınar isimli ilçeye bağlı olan Demirölçek Mahallesinde yer almaktadır.

BLOG YAZILARIMIZ

MARDİN

Mardin Süryani Köyleri

Mardin Süryani Köyleri

Tagged under:
Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi

Tagged under:
Mardin Mezapotomya Turu

Mardin Süryanilik

Tagged under:
Mardin Mezapotomya Turu

Mardin Mezapotomya Turu

Tagged under:
Mardin Midyat Turu

Mardin Midyat Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP