Van Kalesi
MÖ 9. yüzyılın ortasında Urartu Kralı I. Sarduri yaptırmıştır. Şehir merkezine beş kilometre olan Kale, Urartu’ya başkentlik yapmıştır. Kale içerisinde Menua ve II. Sarduri kaya mezarları bulunur. Kale içinde I. Sarduri'ye ait olduğu düşünülen Asur dilinde yazılmış olan çivi yazılı kitabeler de bulunur.
Çavuştepe Kalesi
Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı olan Çavuştepe Köyü'nde yer alan kale, Van'a 25 kilometre uzaklıkta bulunur. Kale II. Sarduri tarafından MÖ. 764-734 yıllarında yaptırılmıştır. Yukarı ve aşağı kale olarak iki bölümden oluşan Çavuştepe Kalesi içinde 1960'lı yıllardan beri kazı çalışmaları yürütülmektedir. Yukarı kale içinde Urartu Baş Tanrısı Haldi'ye ait olan tapınak ile diğer açık hava tapınağı yer alır. Aşağı kalede İrmuşini Tapınağı, sarnıç ve de saray bulunur. Tapınağın Urartu Tanrısı İrmuşini’nin adına inşa edildiği hemen üzerinde bulunan çivi yazılı kitabede ortaya çıkarılmıştır.
Van Gölü
Etrafı yüksek volkanik dağlarla sarılmıştır.120 kilometre uzunluğu ile dünyadaki en büyük sodalı göl olarak bilinir. Nemrut Volkanik Dağı'nın patlaması ile bu kraterde biriken suların oluşturduğu göl, Tatvan sınırları içerisinde bulunan volkanik bir göldür. Van Gölü'nde dört adet ada bulunur. Bunlar: Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş Adası olarak sıralanır. Van Gölü’nden Tatvan'a feribot ile ulaşım sağlanabilir.
Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi, Van Gölü'ndeki en büyük ikinci ada olan Akdamar Adası’nda bulunur. Halk arasında Ağtamar ve Ahtamar isimleriyle ile de anılır. Vaspurakan Hanedanlığı'ndan Kral I. Gakik’in MS. 915 yılında yaptırılan kilise, Orta Çağ Ermeni sanatının en öenmli örneklerinden biridir. 1113 yılında manastıra dönüştürülünce “Kutsal Haç Kilisesi” olarak anılmaya başlanmıştır. Bu adaya ulaşım Gevaş ilçesinden feribotlarla sağlanır.
Van Peri Bacaları
Yerli halkın “Vanadokya” olarak adlandırdığı Van Peri bacaları, Başkale ilçesindeki Yavuzlar köyünde bulunur. Volkanik Yiğit Dağı'nın püskürtmüş olduğu kayaçların yağmur suları ile aşınması sonucunda ortaya çıkmıştır. Bölgedeki en ilgi çeken yerlerdendir. Yaklaşık 17 bin peri bacasının yanında içindeçok sayıda tünel ve mağara bulunan Vanadokya, Van'a 120 kilometre uzaklıktadır.
Muradiye Şelalesi
Van'ın Muradiye ilçesine bağlı olan Karahan köyü yakınlarında bulunur. Şelale özellikle sıcak aylarda serinlemek için uğrak noktadır. Şelale yüksekliği 50 metredir. Sadece görüntüsü ile değil çevresinde bulunan yemyeşil bitkiler ile dikkat çeker. Muradiye Şelalesi kış aylarında hava şartları sebebiyle donar. Yazın piknik yapmak adına sıkça tercih edilen Muradiye Şelalesi kampçılar için ideal yerlerden bir tanesi olarak bilinir.
Van burada saydığımız tüm güzellikleri içinde bulunduran bir şehirdir. Van Urartu turu sırasında göreceğiniz her yere hayran ayrılacağınız bir coğrafyadır.