Hoşap Kalesi, Van il merkezine yaklaşık olarak 50 ile 60 km arasında bir uzaklıkta yer alır. Bu kale, Van Başkale yolunun üzerinde bulunur. Hoşap Kalesi Güzelsu mevkiinde bulunur ve kale en son halini Orta Çağda almıştır. Sarp bir yamacın üzerine yapılmış olan bu kale, İran ile Türkiye arasındaki bir yol üzerinde bulunduğundan burası, eskiden stratejik açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olmuştur.
Hoşap Kalesi, tatlı ya da iyi su manasına gelen Hoşap suyu sarp kayalıklarının üzerinde yükselir. Bu kalenin geçmişi Urartu Devleti'ne kadar uzanır ve Osmanlı Devleri döneminde yapılan haliyle günümüze kadar ulaşmıştır. İç kalenin üstünde bulunan kitabede 1643 tarihinde Mahmudi Süleyman Bey tarafından inşasının tamamlanıp günümüzdeki hâline kavuştuğu yazmaktadır. Dış kalenin surları buradaki arazi yapısına uygun bir şekilde şekillenmiş olan doğudan batıdan ve kuzeyden dolanan surlar ile çevrelenmiştir.
Yüzyıllar boyunca hem doğal koşullar hem de savaşlar sebebiyle kale doğu surları kısmen, batı surları ise büyük ölçüde yıkılmıştır. Kalenin doğu ve batı kapıları tamamen yıkılmakla birlikte surları destekleyen burçların bazıları da günümüze kadar gelmiştir.
Kale içinde günümüzde bir cami kalıntısı ile birlikte köy evleri mevcuttur. Kaleye kuzeyde bulunan giriş burcuna açılan bir kapı ile girilmekte. Bu kapı taç kapı şeklinde düzenlenmiştir. Batı cephede kitabe, aslan kabartmaları ve kör pencere yer alır. Orjinal olan demir kapının kanatları ise günümüzde işlevini sürdürmeye devam ediyor. Tüm bu yönleriyle Hoşap Kalesi Van Çavuştepe Hoşap turu sırasında görülmeye değer yerlerden biridir. Bu kalelerin hem tarihi dokusuna hem de manzarasına hayran kalacaksınız.