Van Akdamar Turu

Van Akdamar Turu

Türkiye mimarî harikaları ile sayısız zenginliğe ve güzelliğe sahip bir yarım ada devletidir. Bu güzelliklerin bilinenleri sürekli yerli ve yabancı turist çekerken büyük bir kısmı da henüz herkes tarafından keşfedilmemiştir. Van Akdamar turu sırasında göreceğiniz kilise de adeta saklı bir cennet olarak bu özelliği barındırıyor.

Van Akdamar Kilisesi Nerededir?

Akdamar Kilise’nin diğer isimleri Kutsal Haç Katedrali ve Surp Haç Kilisesi olarak bilinmekte. Bu kilise Van işinin Gevaş ilçesinin sınırları içinde yer alan Akdamar Adası’nda bulunuyor. Bu kilise Kral 1. Gagik emri ike 915 senesinde inşa edilmiştir. Kilisenin tamamlanması tam 6 yıl sonra sona etmiştir. Eser sahibi ise keşiş Mimar Manüel olarak bilinir. Söz konusu kilise Ortaçağ için Ermeni kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Yakın tarihli bir restorasyon sonrası ise kilise Anıt Müze olarak hizmete başlamıştır.

Akdamar Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?

Van Akdamar turu ile bu eşsiz kiliseyi yakından görebilirsiniz. Bu kiliseye ulaşmak için Van şehir merkezinden kilise ile isme sahip Akdamar Adasına gitmeniz gerekiyor öncelikle. Bu ada ile Van arası yaklaşık olarak 50 ile 52 km kadar sürüyor. Van Gevaş ilçesine ulaştıktan sonra Akdamar Adası'na tekne yardımıyla girebilirsiniz. Van Gölü üzerinde yapacağınız bu yolculuk ortalama olarak 25 dakika kadar sürecektir.

Bu tur için en uygun mevsimin bahar ve yaz ayları olduğunu söyleyebiliriz. Kış aylarında ise tekne tur sayısı azalmaktadır. Hatta bazen hiç sefer olmamaktadır.

Van Akdamar Kilisesi Özellikleri

Van Akdamar turu sırasında bu kilisenin mimarisine hayran kalacaksınız. Aynı zamanda kilise dış cephelerinde bulunan figürlü taş plastik ile de dikkat çekmektedir. Plan bakımından ise merkezi kubbeli olan, dört yapraklı yonca şeklinde olan haç planına sahip bir yapıdır. Orta mekanı yüksek kasnaklı, içten kubbeli, dıştan piramidal bir külah ile örtülüdür. Kubbenin yüksekçe tutulması kilisede görülen dikey etkiyi açık bir şekilde ortaya koymaktadır.  Bu kiliseye güneyden ve batı tarafından birer kapı ile girilir.

Van Akdamar Kilisesi etrafı sonraki dönemlerde ilave yapılar ile kuşatılmıştır. Kilise de oldukça zengin içerikli bir figür alanı bulunur. Aynı zamanda incilden ve tevrattan çeşitli sahnelere de yer verilmiştir. Bu sahnelerde Yunus Peygamber’in denize atılışı, Adem ve Havva'nın cennetten kovuluşu, Hz Meryem ve kucağında İsa, ateş içinde üç tane İbrani genci, Hz Davut ve Kral Goliat mücadelesi, Aslan ininde Daniel ve Samson Filistinli ikilisi gibi konular işlenmiştir.

Cephenin altında ve üst kesimlerinde asma sarmaşığı kuşakları vardır. Bu kuşaklar içinde ise yine çeşitli dünyevi sahneler işlenmiştir. Güreşçiler, av sahneleri, saray ile alakalı sahneler ve çeşitli hayvanlar bu ilgi çekici konulardan bazılardır. Yine doğu cephesi ortasında asma sarmaşığı içinde Abbasi halifesinin elinde kadeh ile bağdaş kurmuş bir halde ve diğer elinde üzüm salkımıyla sahnesi işlenmiştir.

Van Akdamar turu sırasında dini, dünyevi sahneler dışında hayvan figürü konusunda da bir çeşitlilik göreceksiniz. Aralarda serbest işlenmiş bir şekilde, çatıların alt kısımlarında ve asma sarmaşıkları içinde zengin içerikli hayvan figürleri görmeniz mümkün.

Manastır topluluk tarihi IX. yüzyıla kadar iner. Daha sonraları 1462 senelerinde yenilenmiş olan kilise, 1703'de meydana gelen depremde zarar gördüğü için 1712 ile 1720 tarihleri arasında tekrar bir onarım geçirmiştir. Bu kilise doğu batı yönünde dikdörtgence bir alana oturtulmuştur. Orta kısımda bulunan merkezi kubbe, batı tarafından iki tane serbest ayak ile dışı yönünde dört kemerle taşınır.

BLOG YAZILARIMIZ

VAN

Van Doğu Anadolu Turu

Van Doğu Anadolu Turu

Tagged under:
Van Urartu

Van Urartu

Tagged under:
Van Çavuştepe Hoşap Turu

Van Çavuştepe Hoşap Turu

Van Tatvan Ahlat Turu

Van Tatvan Ahlat Turu

Tagged under:
Van Akdamar Turu

Van Akdamar Turu

Tagged under:
Van Doğubeyazıt Turu

Van Doğubeyazıt Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP