Tunceli Munzur Turu

Tunceli Munzur Turu

Tunceli Munzur turu yapmak isteyenler için Munzur Vadisi büyüleyici bir güzellik sunuyor. Bu vadi Tunceli Ovacık arasında uzanmaktadır. Bu 42.000 hektar kadar alan 1971 senesinde Millî Park ilan edilmiştir. Munzur Vadisi Millî Parkı Turkiye’nin en büyük milli parklarından biridir. Bir tarif verecek olursak bu Milli Park Tunceli il merkezine 8 kilometre kadar bir uzaklıktan başlayıp vadiden Munzur dağlarına kadar uzanır. Kuzey tarafında 3300 metre kadar yüksekliğe varan Munzur Dağları, Munzur Suyu ve Mercan gibi vadilerce parçalanmıştır. Bu alanın Milli Park ilan edilmesinde etkili olan sebepler başta bölgedeki akarsu kaynakları ve meşhur gözeler olmakla birlikte yöreye özgü olan hayvan çeşitleri, endemik olan bitki türleri ve bitki örtüsü de sayılabilir.

Mercan Deresi ve Munzur suyunda yaygın ve yoğun bir şekilde bulunan, bu yöreye özgü olan, nadir alabalık türleri, çengel boynuzlu ismiyşle bilinen dağ keçisi ve av kuşları içinde sayılan ur kekliği yörenin yabanıl yaşamına özgü öğelerdir.

Yine Milli Park kuzeyine düşen Munzur Dağları üzerinde 200-300 metre zirvelerde yer edinen krater gölleri, Ovacık düzlükte bulunan gözeler ve çeşitli kanyonlar ile vadi boyunca göreceğiniz eşsiz şelaleler, bu parkın doğal değerini daha da zenginleştiriyor.

Görsel Bir Şölen

Tunceli Munzur turu sırasında milli parkın her köşesinde eşsiz bir doğal güzellik ve yukarıda saydığımız bütün bu yabanıl yaşamı kolaylıkla izleyebileceksiniz. Tüm bu özellikleri ile birlikte Munzur Vadisi gerek doğa araştırması yapmayı sevenler, gerekse rekreasyonel etkinlikler için turizme yönelik oldukça önemli bir potansiyel taşıyor. Gözlemleriniz sonucunda da farkına varacağınız üzre Munzur Vadisi Milli Parkı 1518 kadar çeşitli bitki kaydına sahiptir. Bu bitki türlerinden 43 çeşit Munzur Dağları, 227 çeşit ise Türkiye endemik çeşidini oluşturmaktadır. Yalnızca Munzur dağlarında bulunan bu bitki çeşitleri içinde Erzincan kirazı, Çan çiçeği, bindebirdelik otu, Munzur düğün çiçeği, Munzur kekliği, Munzur Dağı oltu otu, dağ çayı ve menekşe sayılabilir.

Huş Meşceresi yine bu bölgede, Munzur Gözeleri ile Ovacık ilçesinden yaklaşık 1.5 km aşağıda, Munzur Suyu'nun iki yanında bulunur ve bu bölgenin karakteristik ağacıdır. Ülkemizde ender bulunan bu ağaç türü, bu bölgede su boyunca uzanarak bölge florasına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Burada hakim olan ağaç türleri meşe ve bu ağacın türleridir. Yamaçlarda ve tepelerde kayalık bulunmayan alanlar meşe ormanı ile kaplıdır. Su boylarında ve vadi tabanında karışık şekilde Akağaç, Karaağaç, Kızılağaç, dişbudak, asma, çınar, ceviz, huş, yabani fındık, söğüt, kavak ve çalı türünden oluşan oldukça zengin bir bitki örtüsü bulunur. Alt flora Meşe ağaçlarının koru şeklinde olduğu bölgelerde zengin bir durumdadır. Dağların dik ve sarp yamaçları ise tamamen çıplaktır.

Doğal Yaşam Alanı

Tunceli Munzur turu sırasında Milli Park çevresinin yaban hayvanları için de çok elverişli bir ortam olduğunu göreceksiniz. Burada av kuşları, dağ keçileri bu bölgeye özgü niteliklerde, görenlerin ilgisini çeken türlerde bulunuyor. Yine bu Milli Park vaşak, kurt, sansar, tilki, su samuru, sincap, porsuk, ayı, yaban domuzu, tavşan ve yaban keçisi gibi hayvan türlerini barındırıyor. Bu anlamda Munzur,  yaban hayatı için büyük bir önem taşıyor.  Bölgede yer alan diğer büyük memeli hayvanlar orman içinde bulunan kayalıklarda yaşayan yaban domuzu, vaşak ve kurttur. Ayrıca bu Milli Park kuş türü bakımından da çok zengin bir alandır. Tüm saydığımız bu özelliklerinden dolayı Munzur’dan oldukça memnun bir şekilde ayrılacaksınız.

BLOG YAZILARIMIZ

TUNCELİ

Tunceli Güneydoğu

Tunceli Doğu Anadolu

Tunceli Alevilik

Tunceli Alevilik

Tagged under:
Tunceli Munzur Turu

Tunceli Munzur Turu

Tagged under:
Tunceli Munzur Ovacık

Tunceli Munzur Ovacık

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP