Tunceli çevresinde hakim olan dini inanç insan-ı kamili diğer adıyla olgun insanı odak alan Alevi inancı olmuşur diyebiliriz. Bu bölgenin kendine has bir yapısı vardır. Bu yapıda Anadolu coğrafyasının kültür ve tarifi de büyük oranda etkilidir. Anadolu bölgesinin kendine has olan islami yaklaşımı ve bu yaklaşık çerçevesinde şekillenen inanç dokusunun, hem realitede hem de kültürel ve inançsal alanda karşımıza çıktığını görüyoruz.
Tunceli’de aleviliği benimseyen nüfus yaklaşık olarak %90 civarındadır. Burada alevilik Hz Muhammed ile Hz Ali'nin sahip olduğu düşüncelerin buradaki toplum inancına yansıması şeklinde ortaya çıkmıştır. Bu yüzeysel şekle bağlı bir inanç sisteminden ziyade öze dayalı bir inanç biçimidir. Özü biçimlendirmek adına nefsin engellenip, eylemlere insani değer katmak ve ilkeleri klavuz edinmek üzerinde durulur. Bunu başaran insana ise kamil insan denir.
Tunceli alevilik inanışında insanın hayatı bir yoldur. Mürşid , Rehber ve Pir huzurunda dört kapı kırk makam denilen bir yıldan geçer. Hacı Bektaş Veli tarafından belirlendiğine inanılan 4 kapı vardır. Bu kapılar:
- Şeriat Kapısı: Doğru yaşam tarzı ve doğru inanç tarzıdır.
- Toplumdaki her bir bireyin yaşam kuralları ve inancını düzenler.
- Tarikat Kapısı: Tarikat hizmeti alevilik kurallarına özen manasına gelir
- Marifet Kapısı: Bu aşama fedakarlık ile ilgilidir. Bu bir anlamda kendisi için bir şeylerden vazgeçip başkaları için uğraşmak ile alakalıdır.
- Hakikat Kapısı: Tüm dünyevi kaygıları atıp Tanrı ile aradaki sırra nail olmak anlamına gelir.