Şanlıurfa Nemrut Turu

Şanlıurfa Nemrut Turu

1987 yılında UNESCO Dünya miras listesine girmiştir. 1988 yılında ise milli park alanı ilan edilmiştir. Deniz seviyesinden yaklaşık 2150 metre yükseklikte bulunur. Dünyadaki en yüksek açık hava müzesi olarak bilinir. Tarihteki önemi Nemrut krallığına dayanır.
Nemrut, Adıyaman‘a bağlı olan Kahta ilçesinde onların da bulunur. Milat’tan önce 168 ve MS 72 yıllarında bölgede egemenliğini sürdüren Komagene krallığının kralı birinci Antiochus tanrılarına minnet duygusunu göstermek için bölgenin en yüksek dağına heykel ve mezarlar yaptırmıştır. Benzer hikayelerden iki grup vardır. Bir grup güneşin doğuşunu diğeri ise güneşin batışını selamlayabilir şekilde yerleştirilmiştir.

Peki Nemrut yakınlarındaki gezilecek yerler nelerdir? Bölgenin sevilen geleneksel lezzetler nelerdir? Nemrut hangi mevsimde gezinmelidir? Tüm soruların cevabını Şanlıurfa Nemrut turu gezisinden en iyi verimin alınması için bu başlık altında sizler için cevaplandıracağız.

Nemrut’ta Gezilecek Yerler

Nemrut dağı bir milli park alanıdır. Antik dönemdeki en görkemli alanlardan bir tanesidir. İbadet yeri olarak bilinir. Ortaya çıkan yazıtlar buraya Komagene kralının yaptırdığı yönündedir.

Arsameia Ören Yeri

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunur. Bu alanı Komagene krallığı yazlık bir yönetim merkezi olarak değerlendirilmiştir. Eski Kahta Kalesi’nin karşısındaki bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Ören yerinin güneye tören, Yukarı kısmı ise soğuk hava deposu olarak kullanılmıştır. Ören yerini tam orta kısmında Grekçe bir yazıt bulunur. Bu Anadolu’daki bilinen en büyük Grek yazıtıdır.

Yeni kale

Adıyaman’a 60 km uzaklıktadır. Kocahisar köyünün yakınlarında bulunur. Komageneliler tarafından inşa edilmiştir. Sonrasında Romalılar ve Memlükler tarafından kullanılan kale içerisinde çarşı, izinden, su yolları, cami ve kitabeler bulunur.

Derik kalesi

Cendere Köprüsü’nü sonrasında da Datgele köyün yakınlarında bulunur. Komagene döneminde inşa edilmiştir. İçerisinde büyük bir tapınak bulunur. Bu kale üç parça halinde bulunur. MS 70’te yıllarda Romalılar tarafından yaptırıldığı bilinir.

Gerger Kalesi

Fırat nehrinin batı yakasında yer alır. Geçit döneminde kurulmuş olup Milat’tan önce üçüncü yüzyılda yapıldığı bilinir. İki bölümden oluşur. Bunlar aşağı yukarı kaledir.

Perre Antik Kenti

Adıyaman kent merkezine 5 km uzaklıkta bulunur. 200 üzeri kaya mezarı ve kalıntılardan oluşur. Komageneliler döneminde oldukça önemli bir yerleşim merkezi göreve görmüştür. En parlak devrini Roma döneminde yaşamıştır. İçerisinde kabartmalarla süslü mezar odaları da bulunur.

Cendere Köprüsü

Bu köprü; Roma köprüsü ve Septimius Severus köprüsü olarak bilinir. Cendere Çayı üzerinde yer alan bu köprü muhteşem bir kanyondan akan iki tarafına çay kaplayan bir köprüdür.

Üzeyir Peygamber Türbesi

İsrailoğulları’nın bildiğine göre peygamber olarak bilinen Üzeyir Kuranı Kerim’de de geçerli. İslam inanışına göre Üzeyir’in peygamber olup olmadığı konusunda bazı düşünceler vardır. Bu türbe bu özelliği ile son derece gizemlidir.

Karakuş Tümülüsü

Bu Tümülüs Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırları içinde yer alır. Komagene krallığının ailesinde bulunan kadınlara ait bir anıttır. Anıt mezar olma özelliği taşır. Yaklaşık olarak 20 metre yükseklikte bulunur.

Nemrut’ta Ne Yenir?

Eşsiz güzellikleri bulunan annem notu bölgesinde yöresel mutfağına ait pek çok Ünlü yemek bulunuyor. Özellikle de Kahta‘da bulunan baraj gölü kıyısında burada tutulan taze balıklar en sık tercih edilen yemek alternatifler arasındadır. Nemrut’un ünlü yemekleri; meyir çorbası, Yarpuzlu köfte, sarımsaklı pilav, hitap ve pirpirim cacığı olarak sıralanır. Şanlıurfa Nemrut turu gezisi içerisinde mutlaka bu lezzetlerin tadılması tavsiye edilir.

Nemrut Ne Zaman Gezilmelidir?

Bölge genel olarak mayıs ayında ziyaret edilir. Özellikle de nemrut dağına mayıs ayından sonrasında çıkılmaya başlanır. Bunun sebebi ve yoğun kar yağışlarıdır. Bu sebeple Şanlıurfa Nemrut turu gezileri daha çok sonbahar, yazlık bahar mevsimi tercih edilir.

BLOG YAZILARIMIZ

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP