Şanlıurfa Halfeti Turu

Şanlıurfa Halfeti Turu

Halfeti turkuaz suları, bu suların altına gömülen tarihi ve doğası ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Güneydoğu‘nun ilk sakin şehir ünvanını almıştır. Burayı turistik yapan en önemli özellik ise batık şehir ünvanıdır. Ayrıca bölge karagül üretimi ile de bilinir. Halfeti Şanlıurfa’nın batısında yer alan bir ilçesidir. Şehir merkezine 111 km uzaklıkta bulunur. 3000 yıllık bir tarihe sahiptir MÖ 855’te Asur kralı tarafından kurulmuştur. Tarih boyunca pek çok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı’nın eline geçen şehir 1009 54’te bir ilçe haline getirilmiştir.

Bir efsaneye göre şehrin adı birbirine kavuşamayan Halil ve Fatma atlı aşkların bu sulara kendini bırakıp intihar etmesi ve isimlerinin kısaltması olan Halfeti adıyla anılması ile bilinir.Sular altındaki ilçe olarak bilinen bölge 2000 yılına kadar bir tarım alanı olarak kullanılmıştır. 2000 yılından sonra Birecik barajının açılmasıyla birlikte sular altında kalmıştır.

Peki Halfeti’de gezilecek yerler nelerdir? Bölgenin sevilen geleneksel lezzetler nelerdir? Halfeti hangi mevsimde gezinmelidir? Tüm soruların cevabını Şanlıurfa Halfeti turu gezisinden en iyi verimin alınması için bu başlık altında sizler için cevaplandıracağız.

Halfeti’de Gezilecek Yerler
-----
Savaşan Köyü

Büyük bir bölümü sular altında kalan ve diğer bir yarısında ise insanların yaşadığı bölüm olarak bilinir. Savaşan köyünde bulunan Halfeti Batık Cami ve minaresi sular altında kalmıştır. Tekneler ile bu bölgeye ulaşım sağlanır.

Ulu Cami

1807’de yapılan Halfeti Ulu Camiye Birecik barajının su tutması ile birlikte tabanı 40 santime ulaşarak sular altında kalmıştır. Bununla birlikte caminin kullanımı açılması adına büyük bir çaba sarf edilse de henüz bir sonuç alınamamış olup tekne turlarının en gözde noktalarından bir tanesi oylanarak bilinir.

Halfeti Asma Köprü

Kaymakamlık tarafından inşa edilmiştir. Fırat Nehri üzerinde bulunan köprü hareketinin eşsiz manzarasını yansıtır. Görüntüsü nedeniyle Halfeti’nin gerdanı olarak adlandırılır.

Rum Kale

Milat’tan önce sekizinci yüzyılda inşa edilen yapı Halfeti’de görülmesi gereken yerler arasındadır. Fırat Nehri üzerine kurulmuştur. Kale içerisinde günümüzde görülebilen Aziz Nerseh Kilisesi, Barşavma Manastırı ve çok sayıda kuyu, hendek ve yapı kalıntısı bulunur. Hristiyanlık açısından da son derece önemli bir noktadır. Yohannes’in incilin bir kopyasını Rum Kale içerisindeki bir mağarada saklandığı ve sonrasında Beyrut’a götürdüğü bilinir. Şanlıurfa Halfeti turu gezisinde görülmesi gereken muhteşem bir yerdir.

Halfeti Evleri

Halfeti evleri genel olarak iki katlı çok nadir olarak üç katlı inşa edilen yapılardır. Eğimli bir arazi üzerine kurulan afet evleri Fırat nehrinin muhteşem manzarasını ev sahipliği yapar. Bu evler birbiriyle muhteşem bir uyum içerisindedir. Evler taş ve bağdadi denilen harçlar kullanılarak yapılmıştır.

Kantarma Mezrası Hanı

Diğer bir adıyla Selçuk’la anı olarak bilinen yer kapalı bölümü, avlusu ve büyük kesme taşlardan oluşur.

Halfeti’de Ne Yenir?

Bölgede yüzden restoranlar son derece ünlüdür. Farklı bir yemek denemek için bu restoranlarda deneyim sağlanabilir. Bölgenin en önemli yemekleri; domatesli kebap, incir kebabı, sargı burma tatlısı ve şabut balığıdır. Halfeti'den dönerken mutlaka bu şehirden alması gerekenler arasında; nar ekşisi, biber, patlıcan kurusu, isot, zahter suyu ve fıstık bulunur.

Halfeti Ne Zaman Gezilmelidir?

Şanlıurfa’nın karagül şehri olarak bilinen Halfeti kış aylarında soğuktur. Halfeti’yi gezmek adına en uygun zaman dilimi ise nisan- ekim ayları arası olarak bilinir. Özellikle de ağustos ayındaki 30°’nin üzerine çıkan sıcaklıklar sebebiyle Şanlıurfa  Halfeti turu gezileri için bahar ayrıları tercih edilmelidir.

BLOG YAZILARIMIZ

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP