Şanlıurfa Adıyaman Turu

Şanlıurfa Adıyaman Turu

Adıyaman tarih ve doğa meraklıları için bir cennettir. Tarihi M.Ö. 4000’li yıllara uzanır. Her köşesinde farklı hazineyi gizler. 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olan Nemrut Dağı’nın eteklerinde bulunan Kommagene Krallığı döneminin büyüleyici taş heykeller ve yazıtları için her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bir noktadır.

Peki Adıyaman yakınlarındaki gezilecek yerler nelerdir? Bölgenin sevilen geleneksel lezzetler nelerdir? Adıyaman hangi mevsimde gezinmelidir? Tüm soruların cevabını Şanlıurfa Adıyaman turu gezisinden en iyi verimin alınması için bu başlık altında sizler için cevaplandıracağız.

Adıyaman’da Gezilecek Yerler
-----
Selçuklu Köprüsü

Eski Kahtaköyü sınırında bulunan köprü Yenikale güneyinde Kahta Çayı üzerinde yer alır. Düzgün kesme taştan yapılan kemerli yapıya sahiptir. Köprü üzerinde kitabe bulunmaz. Selçuklu Köprüsü’nün mimarisi Selçuklu Dönemi'nde yapıldığını kanıtlar niteliktedir.

Abuzer Gaffari Türbesi

Türbe Adıyaman merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Ziyaret Köyü'nde bulunur. Adıyaman’ın tanınmış ziyaret alanlarından biridir. Türbe IV. Murat tarafından yaptırılmıştır.

Gözetleme Kulesi

5 metre boyundadır. Üst örtüsü günümüzde yıkılmıştır. Kule ortalama 500 kilo- 2 ton ağırlığında olan taşların, harç kullanılmadan dizilmesiyle yapılmıştır. Kule kapısı üzerinde, kılıcı andıran bir kabartma bulunur. Bu kabartmanın Yunan Mitolojisinde Herakles ve Roma’da Herkül olarak tanınan tanrıların olduğu düşünülür.

Kurşunlu Cami

Kurşunlu Cami’nin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Eserde kullanılan yapı malzemesi ve mimari bu yapının 18’nci yüzyılda yapıldığını simgeler. “L” şeklinde bir plana sahiptir. Arap mimari tarzını ağırlıklı olarak yansıtır. Düzgün kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Kare planlı olan mekanın önceden tek kubbeli olduğu tahmin edilir.

İki kemerden oluşan bir son cemaat yeri bulunur. Kuzeybatısında bulunan minaresi, kare üzerinde çokgen gövdeli ve de tek şerefelidir. Cami günümüzde ibadete açıktır. 1934-1935 yılları arasında Besni’nin yer değiştirmesi sonrası cami kaderine bırakılmıştır. 2005-2006 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü bu camiye onarım çalışması yapmıştır.

Arsemia Ören Yeri

Arsameia Ören Yeri’nden I. Antiochos kitabelerinde söz edilir. Arsameia İ.Ö. 2'inci yüzyılın başında Kommagene'lerin atası Arsemez tarafından kurulmuştur. Bu ören yeri krallığın idare merkezidir. Güneydeki tören yolu üzerinde Miras kabartma steli ve Anadolu'nun en büyük Grekçe yazıtı vardır. Yazıtın bulunduğu yerde158 metre derinlikte bir tünel bulunur. Tepe üzerinde bulunan platformda Mithridathes Callinichos'un mezar tapınağı yer alır.

Besni Kalesi

İl merkezine 50 km uzaklıktadır. Eski Besni ören yeri içinde bulunur. Besni şehri, Besni Kalesinin çevresindeki derelerin kenarında kuruludur. Şehrin eski bir ticaret merkezi oluşu farklı medeniyetleri bu alana çekmiştir. Bu ören yerinde 5 adet köprü, 4 cami, 3 çeşme, 2 hamam ve de kale bulunur. Bu yapılar tahribata maruz kaldığı için kalıntıları ile günümüze kadar gelebilmiştir. Şanlıurfa Adıyaman turu içinde ziyaret edilmesi gereken önemli noktalardan biridir.

İnekli Gölü

Gölbaşı’nın batısında bulunur. Denizden yüksekliği yaklaşık 863 metredir. Çevresi sazlık ve kamışlıktan oluşur. Suyu tatlıdır. İnekli gölü su seviyesi, kış aylarında yükselir. Gölün derinliği 13.60 metredir. Gölbaşı, Azaplı ve İnekli gölleri kanallarla birleştirilmiştir.

Adıyaman’da Ne Yenir?

Anadolu farklı medeniyet ve kültürlerin buluşma noktası olarak bilinir. Bu zenginliğin yansıtıldığı en güzel alanlardan birisi de Adıyaman Mutfağı’dır.Bölgenin ünlü yiyecekleri; çiğ köfte, buğday yemekleri, meyir, patlıcan kebabı, kuşbaşı, yarpuz, tevenk sarması, Besni tava ve kavurmalı hitap olarak sıralanır.

Adıyaman’da Ne Zaman Gezilmelidir?

Bu bölgeyi gezmek için en ideal mevsim Mayıs-Eylül arasındaki dönemdir. Şanlıurfa Adıyaman turu gezileri genellikle bu dönemde düzenlenir.

BLOG YAZILARIMIZ

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP