Midyat Mor Gabriel Manastırı

Midyat Mor Gabriel Manastırı

Midyat Mor Gabriel Manastırı dünyanın hala ayakta durmakta olan en eski Süryani manastırılarından biri olma özelliğini taşımaktadır. Bu özelliğiyle manastırın mutlaka görülmeye değer bir tarihi değeri vardır.

Mardin bilindiği gibi tarihi dokusu, inanç ve kültürel değerleri harmanlamasıyla eşi olmayan bir şehirdir. Mardin gezisi sırasında ziyaret edilecek yerlerin başında ise Mor Gabriel Manastırı gelmektedir. Bu Mor Gabriel Manastırı 397 senesinden bugüne kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış olan nadir yapılardan biridir. Bu Manastır hala aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Mardin Mor Gabriel Manastırı Nerededir?

Mor Gabriel Manastırı Mardin'in Midyat ilçesinin 23 kilometre güneydoğusuna düşmektedir. Ayrıca Mardin ile Midyat Mor Gabriel Manastırı arası  89 kilometredir.

Midyat Mor Gabriel Manastırı’nın Geçmişi

Midyat Mor Gabriel Manastırı Dünya üzerinde ayakta duran Süryani Ortodoks manastırlarının en eskisidir. Bu Manastır 397 senesinde Mor Samuel ve onun öğrencisi olan Mor Simon tarafından kalıntıları bulunan bir Zerdüşt Tapınağı'na ait yerde inşa edilmiştir. Bu dönemde Manastır ününü giderek artmıştır. Öyle ki bu ün Roma İmparatoru Arcadius ve Honorius ve daha sonraları da Bizans imparatorlarının bağış yapmasına sebep olmuştur. Manastır’ın bugünkü ismini ise Metropolit Mor Gabriel'den aldığı söylenmektedir.

Mor Gabriel Manastırı Bölümleri Nelerdir?

Mardin Mor Gabriel Manastırı kendi içinde birçok bölüme sahiptir. Bu bölümlere de burada sizler için değineceğiz.

Büyük Kilise (Dua Evi)

Büyük kilise Mor Samuel ve öğrencisi Mor Simon tarafından dua etmek üzere kurulan ilk kiliseleridir. Bu dua evinin içindeki tavan ve taban mozaikleri ise erken dönem Hristiyanlık mimarisi örneklerini içerir.

Büyük Kilise Çan Kulesi

Midyat Mor Gabriel Manastırı 2 tane Çan kulesine sahiptir. Taş işlemeleri ile 1971 ve 2003 yıllarında yapılan Çan kuleleri görülmeye değer yapıdadır.

Theodora Kubbesi

Mor Gabriel Manastırı içinde en güzel yapılarından biri Theodora Kubbesi’dir. Buranın bu ismi almasında iki sebep etkili olmuştur. İlk iddaa bu kubbenin Bizans İmparatoru tarafından eşi Theodora için yaptırılmış olduğu ve onun isminin bu kubbeye verilmiş olduğudur. Bir diğer iddiaya göre ise Bizans İmparatoru olan Arcadius’un, kızı Theodora hastalandığında Mor Samuelson dua etmiş ve bu dualarla kız iyileşmiştir. İmparator ise bunun sonucunda Manastır için bu yapıyı yaptırmıştır.

Mor Gabriel Manastırı İnziva Odası

Mor Gabriel İnziva odası büyük kilisenin yanında bulunmaktadır. Bilindiğine göre bu odada duvara açılmakta olan darca bir nişin içinde Mor Gabriel sık sık inzivaya çekilmiştir. Günümüzde bu bölüm ziyaretçilere kapalıdır.

Mor Gabriel Manastırı İnziva Kulesi

Midyat Mor Gabriel Manastırı 300 metre uzağında 10 metre yüksekliğinde bir İnziva Kulesi bulunmaktadır. Bu kulenin Manastır ilk yapıldığı dönemlerde bir Gözetleme Kulesi görevi üstlendiği düşünülmektedir. Yine ziyarete kapalı olan bu İnziva Kulesi 3 katlı bir yapıdır.

Mor Gabriel Manastırı Meryem Ana Kilisesi

Bu kilise büyük kilisenin kapalı olduğu dönemlerde ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Buranın giriş kapısı üzerinde yer alan kitabede 1965 senesinde Patrik İgnatius 3. Yakup tarafından gerçekleştirilen ziyarete değinilmiştir.

Mor Gabriel Manastırı Şehitler Evi

Bu alanda toplamda 15 tane niş mezar bulunmaktadır. Bu mezarlara manastır saldırıya uğradığında şehit düşmüş olan metropolitler ve azizler, rahipler, manastır reisleri gömülmüştür. Solda yer alan tonoz tabanı manastır kurucusu olan Mor Samuel ve Mor Simon’a ait iken sağda yer alan tonozda 7. yüzyıl manastır metropoliti ve bölgenin en önemli azizi sayılan Mor Gabriel’in mezarı bulunmaktadır

BLOG YAZILARIMIZ

MARDİN

Mardin Süryani Köyleri

Mardin Süryani Köyleri

Tagged under:
Zerzevan Kalesi

Zerzevan Kalesi

Tagged under:
Mardin Mezapotomya Turu

Mardin Süryanilik

Tagged under:
Mardin Mezapotomya Turu

Mardin Mezapotomya Turu

Tagged under:
Mardin Midyat Turu

Mardin Midyat Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP