Süryaniler kiliseye müzik alan ilk toplumdur. Yine Dünya üzerinde ilk ayini de Süryaniler yapmıştır. Günümüzde dünyada 5 milyon Süryani oldu bilinmektedir. Bunlardan 3 milyonu Hindistan'da yaşarken Büyük bir kısmının da 4. yüzyılda Urfa'dan gittiği bilinmektedir.
Patrikhane ise 1932’de Mardin’deydi. Daha sonra ise Suriye'ye taşınmıştır. Secde Süryaniler için eskiden günde 7 defaydı. Bu secdeler sabah, kuşluk, öğle, ikindi, yatsı ve gece yarısı yapılırdı. Şimdi ise günde 3 defa secde edilir.
Süryaniler için kıble doğudadır. Çünkü doğudan Mesih geleceği inancına sahiplerdir. Bayanlar kiliseye girişte başını örter ve abdest Süryaniler için yoktur. Süryaniler 3 tane oruç tutar. Bunlardan biri 15 günlüktür ve bayram öncesi tutulur. Bu oruçta yalnızca zeytinyağlı yemek yerler. İkinci oruçları ise Paskalya öncesi tutulan 50 günlük oruçlarıdır. Bu oruçta sabahtan öğlene kadar hiçbir şey yemez ve içmezler. Öğle sonrası ise yalnızca zeytinyağlı yemekler tüketirler. Üçüncü oruçlarını ise genelde bayanlar tutar. Bu oruçta 3 gün 3 gece hiçbir şey yenilmez ve içilmez. Süryani bayramları ise genel olarak 3 tanedir. Bunlar Meryem Ana, Doğuş ve Ölüm bayramlarıdır. Bunlar dışında özel günleri de vardır.
Süryani Noeli ise 25 Aralık’tır ve herhangi bir yasaklı yiyecek yoktur. Süryaniler Allah’a inanır ve Allah tarafından şer gelmediğine iman ederler. Yine kıyamet sonrası İsa ile ebedî bir hayat yaşayacaklarını savunurlar.
Süryani kültüründe papaz evlenebilse de yükselemez. Metropolit ile Patrikler ise evlenemez ama bunlar yükselebilir. Süryaniler’de tek evlilik vardır ve boşanma yoktur. Ancak ölüm ve zina gibi durumlarda bu konunun bazı şartlarla istisnaları vardır. Tüm bu özelliklere sahip Süryaniler Mardin’de barış içinde yaşayarak bölgeye her türlü kültürel ögeleriyle renk katmaktadır.