Kula Kuladokya Turu

Kula Kuladokya Turu

Kula’da bulunan Kuladokya peri bacaları Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tabiat alanı ilan edilmiştir. Kula Peri Bacaları, İzmir-Ankara yolunu takiben 156. Km’de bulunur. Burgaz Köyü yer alır Ne zaman oluştuğu bilinmeyen Kuladokya, bu yönüyle son derece gizemli bir doğa harikası niteliğindedir. Şiddetli yağmur ve rüzgar sonucu oluşan Kuladokya, ziyaretçilerine görsel şölen yaşatır. İnsanı zamandan soyutlayan bir güzelliği bulunur. Kula Peri Bacaları Gediz Nehri’ni geçtikten 100 metre sonrasında, sola kıvrılan yol ile başlar.

Bu doğa oluşuma uzaktan bakmak yetmeyebilir, yanına gidip dokunmak ve de bu eşsiz manzaranın keyfini sürmek isteyebilirsiniz. Bunun adına küçük çaplı bir maceraya atılmak gerekir. Kula Kuladokya turu gezilerine katılarak bu doğa harikasına zevkli bir tırmanış gerçekleştirebilir. Kuladokya’nın bakir kalabilmesi adına bölgenin tümü doğal sit alanı ilan edilip koruma altına alınmıştır.Peki Kula’da gezilecek yerler nelerdir? Geleneksel lezzetleri nelerdir? Hangi mevsim gezinmelidir? Tüm soruların cevabını Kula Kuladokya turu gezisinden en iyi verimin alınması adına bu başlıkta cevaplandıracağız.

Kula Gezilecek Yerler:
-----
Kuladokya- Kula Peri Bacaları

Kula, Türkiye’deki ilk jeoparka sahiptir. Burada 80 tane volkan konisi bulunmaktadır. Bu alandaki bilinen ilk volkan patlamasının yaklaşık 2 milyon yıl önce, son volkan patlamasının da 10 bin yıl önce yaşanmıştır. Bu bölgenin en şaşırtan özelliği, peri baca evriminin halen devam ediyor olmasıdır.

Kula peri bacalarının bozulmadan korunabilmesi adına 37,5 hektarlık alan doğal sit olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır. Peri bacalarının tam olarak ne zaman oluştuğu bilinmemekte olup bu doğal oluşumları rüzgar ve yağmurlarla meydana gelmiştir. Ege’nin peri bacaları adı ile bilinen bu oluşumlar, farklı atmosferiyle ziyaretçilerini bambaşka bir dünyaya götürür. Kula peri bacalarına giriş ücretsizdir.

Kula Evleri ve Merkez

Tipik olarak Türk-Osmanlı evlerinin görülebileceği Kula merkez Kula Kuladokya turu gezisinin vazgeçilmez noktasıdır. Şehir merkezinde arasta ve eski ahşap evler görülebilir. Dar sokaklarında fotoğraf çekmek ve yürüyüş yapmak son derece keyiflidir. 86. sokakta bulunan Türk Evi, 1988’de restore edilmiştir. Kula yaşantısının izleri antika eşyalarda görülen konağın diğer bir adı da Kestaneciler Konağı olup ücretsiz olarak gezilebilir. Konağın karşısında bulunan Kenan Evren’in doğduğu ev de bu gezide görülebilir. 2 sokak bulunan Zühtü Bey Konağı diğer bir ziyaret edilecek eski evdir.

Kula Jeopark

Türkiye volkanik bir ülke olarak her tarafı ilgi çekici jeolojik yapıları barındırıyor. Kula girişinden çıkışına kadar her alanda bir volkanik koni veya simsiyah arazi görülebilir. Son dönemde turistler fotoğraf, bisiklet ve yürüyüş için Kula Jeopark’ı sıkça ziyaret ediyor. Jeolojik park Kula’nın merkezinden yaklaşık 3 km ileride yer alıyor.

Yunus Emre Türbesi

Hemen her şehirde turistik değere sahip bir türbe bulunur. Kula dışında yer alan Tabduk Emre ve Yunus Emre Türbesi son derece büyük türbelerdir. Dini turizme ilgi duyanlar için ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi 1831’de inşa edilmiş, 1837’de ise onarımdan geçerek hizmete açılmıştır. Her yıl yüzlerce turist ağırlar.

Kula’da Ne Yenir?

Leblebinin anavatanı olarak bilinen Kula'da 16 farklı çeşit leblebi imal edilir. Kula zengin yemek kültürüne sahiptir. Kula yemekleri arasında en popülerler olanlar; Kula Güveci, Kula Ekmeği ve Kula Sodası olarak sıralanır. Bu ürünler deneyimleyip satın alınması gereken yerel değerlerdir.

Kula Ne Zaman Gezilmelidir?

Her mevsimin ayrı güzel olan bu bölge kış aylarında kar yağışı ile birlikte adeta cennete dönüşür. En sık ziyaret edilen dönem ise bahar aylarıdır.

BLOG YAZILARIMIZ

KULA & BERGAMA

Giza Tur

Bergama İzmir Turu

Tagged under:
Kula Salihli Manisa Turu

Kula Salihli Manisa Turu

Tagged under:
Kula Sardes Turu

Kula Sardes Turu

Tagged under:
Kula Kuladokya Turu

Kula Kuladokya Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP