Kars Çıldır Gölü

Kars Çıldır Gölü

Kars Çıldır Gölü Kars'a yaklaşık olarak 70 km mesafede ortalama olarak 1,5 saatlik bir uzaklıkta yer alır. Bu gölün batı ile kuzey kıyıları Ardahan il sınırına dayanırken güney kıyıları Kars ilidir.Çıldır Gölü, Doğu Anadolu’daki göller içinde büyüklük bakımından ikinci sıradadır. Kışları bu gölün üzerinde yürüyebilir, buz kütlesi üzerinde atlı kızaklar ile gezebilirsiniz. Çıldır Gölü, 120 kilometrekare büyüklüğündedir. Bu göl kışları tamamen donmaktadır ve bu yönüyle diğer göllerimizden ayrılır..

Kış aylarında balıkçılar Çıldır Gölü suyuna ulaşana dek buzları kırar ve açtıkları bu deliklerden balık avlar. Bu delikler hemen bir gecede donar ve balıkçılar tarafından her gün yenisi açılır. Bahar aylarında ve yaz mevsiminde ise yeşil ile mavinin tonları göl ile buluşur. Çayırlar, tepeler göl ile birlikte muhteşem bir manzaraya dönüşür. Bu gölün berrak suyu o kadar temizdir ki yaz mevsiminde yüzerken içildiği söylenir.

Çıldır Gölü Gezilecek Yerler

Çıldır Gölü bulunduğu bölge itibarıyla birçok turistik yeri bünyesinde barındırır. Bu gölden doğu tarafına ilerlediğinizde yarım saat içinde Yıldırımtepe Köyü'ne varacaksınız. Burdan ise tarihi Şeytan Kalesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Bu kaleye gitmek için Kura Vadisi ve Kura Nehri yanında bulunan Yıldırımtepe Köyünde araçtan inebilir ve vadiye paralel bir şekilde giden patika yolu takip ederek 2 km ileride olan Şeytan Kalesi’ne yaklaşık 20 dk sonra ulaşabilirsiniz. Bu kalenin ismini üzerinde bulunduğu oldukça dik olan vadiden ve sarp kaya parçasından aldığı düşünülmektedir. Bu kaleyi kimin yaptırdığı, ne zaman yaptırdığı ve neden yaptırdığı ise bilinmiyor.

Şeytan Kalesi yamaçtan ayrı bir tepe, kaya çıkıntısı üzerindedir ve müthiş bir manzaraya sahiptir. Etkileyici bir boyuta sahip olan kale, sağlam bir görünüme de sahiptir. Yine estetik bir tasarım, kırmızı , siyah, kahverengi ve beyaz taşlardan örülü olan duvarları, bir vadi içinde bir kayalık çıkıntısı üzerinde tek ve din durması Şeytan Kalesi'ni Türkiye’deki kaleler içinde ön plana çıkarıyor.

Kars Çıldır Gölü geziniz sırasında eğer Ardahan yönüne devam ederseniz yarım saatlik bir yol sonrasında geleneksel Damal kasabasına ulaşacaksınız. Burası Damal bebekleri ile ünlü bir köydür. Yeşil, sarı ve kırmızı gibi çeşitli renkler ve geleneksel kıyafetler ile bürünmüş olan bu el yapımı Damal Bebekler 2000 yılında Japonya'da düzenlenen bir el yapımı bebek yarışması sonrasında şampiyonluk kazanmıştır. Eğer bu bebekler ilginizi çekecek olursak üreticisinin evini de ziyaret edebilirsiniz.

Çıldır Gölü Ne Yenir?

Çıldır Gölü çevresinde yer alan restoranlarda taze sazan tercih edebilirsiniz. Burada yetişen saz eti koyu renklidir. Ayrıca bu balığın fazlasıyla lezzetli ve yağlı olduğunu da göreceksiniz.

Çıldır Gölü’ne kışın gidecek olursanız buz tutan bu göl üzerinde Ardahan ve Kars dışında Azerbeycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan gibi ülkelerden gelmiş olan kişilerin katılımıyla düzenlenen Çıldır Göl Festivali’ni de görebilirsiniz. Bu festivalde atlı kızak ile yapılan yarışlar izlenebilir veya Aşık Şenliği’ne katılabilirsiniz.

Kars Çıldır Gölü geziniz sırasında bu güzergahta yer alan, Şaman köklerini muhafaza ettiği söylenen, Müslüman bir Türk boyu olan Terekemler’in köyü Doğruyol’u ziyaret edebilirsiniz. Burada ağıt yazılı olan mezar taşları da vardır. Çıldır Gölü'nü gören bir tepe başında yanyana dizilmiş olan bu mezar taşlarındaki motiflerden birinde hilal göreceksiniz. Buradaki hilal motifi Ali Canip’e göre ay motifli kadını temsil eder. Hilal hiç evlenmemiş olan ve hamile kalmadan ölmüş olan genç bir kızı temsil ederken dolunay ise hamile bir kadını sembolize etmektedir.

BLOG YAZILARIMIZ

KARS

Kars Sarıkamış

Kars Sarıkamış

Tagged under:
Kars Ani Harabeleri

Kars Ani Harabeleri

Tagged under:
Kars Çıldır Gölü

Kars Çıldır Gölü

Tagged under:
Kars Doğu Ekpresi Turu

Kars Doğu Ekpresi Turu

Tagged under:
Kars Doğu Ekpresi

Kars Doğu Ekpresi

Tagged under:
Kars Erzurum Turu

Kars Erzurum Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP