Gökçeada Rum Köyleri

Gökçeada Rum Köyleri

Gökçeada Rum Köyleri denince akla gelen yüzyıllar öncesine dayalı bir yerleşim yeridir. Gökçeadayı tam manasıyla hissetmek isteyenler mutlaka bu nostaljik köyleri gezmelidir. Gökçeada bir diğer adıyla İmroz, yüzyıllarca Rum halkının yaşadığı bir adadır. 1960 senesine baktığımızda burada 289 Türk ve 5487 Rum yaşamaktadır. Bu tarihten sonra ise göçler artmış ve Rum nüfusu günümüzde üç yüze kadar düşmüştür.

Kentsel sit alanı olarak ilan edilen ve koruma altına alınan Rum köyleri Zeytinli, Bademli, Dereköy ve Tepeköy olarak sayılabilir. Bu köy nüfuslarının çoğunluğu Rumlardan oluşuyor. Yalnızca Kaleköy diğerlerinden farklı olarak koruma altına alınmamış ve günümüzde hiç Rum nüfusu barındırmayan bir köydür.

Gökçeada Rum köyleri, zamanında korsan saldırıları karşısında korunmak amacıyla denizden uzak yüksek tepelere kurulmuştur. Bu yüzden ada da deniz kıyısında yerleşim göremezsiniz. Bu durumun tek istisnası Kaleköy aşağısında bulunan limanda sıralanan az sayıda evdir. Bu yüzden yükseklere konan Rum Köyleri etkileyici bir manzaraya sahiptir..

Göçler sonucu işlevini yitiren köy evlerinin bir çoğu bakımsız durumdadır. Bu yüzden söz konusu köyler oldukça ıssızdır. Burada tüm yıl boyu yaşayan Rum nüfusu çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor.

Rum Köyleri Özellikleri

Gökçeada Rum Köyleri taş kaplı yolları, kahveleri, çamaşırhaneler ve kiliseler ile meşhurdur. Her geçen gün restore edilip yazlık olarak kullanılmaya başlayan evlerin sayısı artmaktadır. Bu köylerin her birinde ibadete açık kilise vardır. Köy meydanında ise en az bir tane açık kahve bulunur. Yine tüm köylerde restorasyon ile oluşturulan kafe, restoran ve konaklama tesisi vardır. Köylerde bulunan bu kafe ve restoranlar sunduğu nostalji ve manzara ile keyifli zaman geçireceğiniz mekanlardır. Özellikle fotoğraf tutkunları için Rum köyleri, cezbedici olmaktadır. Bu köylerin ara sokakları da görülmeye değerdir.

Gökçeada Mimari Yapı

Gökçeada’nın büyük bir bölümü sit alanıdır. Mimarî açıdan en çok dikkat çeken yer Rum evleridir. Taş evler, kiliseler, arnavut kaldırımlı sokaklar, kahveler, çeşitli dükkanlar ve çamaşırhaneler, meydanlar Gökçeada Rum Köyleri mimari yapısı dokusunu oluşturur.

Rum evleri daha çok adadan çıkarılmış doğal taşlar ve toprağın harç olarak kullanılmasndan inşa edilmiştir. Bazı yapılarda ise harçsız taş duvarlar kullanılmıştır. Burada kagir denen taş ve ahşabın birlikte kullanıldığı yapılar da vardır. Her ev bahçesinde taştan yapılmış ocak bulunur. Burada aaya özgü eski bir adet olan, uçmayı engellemek için kiremit çatı üzerine konan küçük taşlarla karşılaşacaksınız.

Rum evlerinde iç mekanlara çok fazla önem verilmez. Çünkü yaşamları daha çok kapı önünde, bağ ve bahçede geçmekte. Sokaklar ise iki yük hayvanının yan yana geçebileceği şekilde tasarlanmıştır. Her Rum köyünde bir tane çamaşırhane ve bir kilise bulunur. 20. yy başlarında kurulmuş olan okullar daha çok kiliselerin yanına inşa edilmiştir.

Gökçeada Manastırları

Gökçeada dini yapı konusunda oldukça yoğun bir ada. Halk tarafından manastır olarak adlandırılan küçük kiliseler; bakir bir koya, bir dağ tepesine ya da orman ortasına konmuş olabilir. İddiaya göre zamanında Katolikler tarafından baskına uğrayan Ortodoks Rumlar rahatça ibadet edebilmek için kiliselerini böyle ıssız yerlere inşa etmiştir.

Rum Manastırları ufak, sade ve genellikle beyazı boyalıdır. Mimari olarak bu manastırlar birbirne benzer. İçlerinde yalnızca Meryem Ana ve İsa ikonaları ve tahta oturma sıraları vardır.

Manastırlar türlü tehlikeler karşısında korunmak ve bereket getirmesi için farklı azizler adına yapılmıştır. Şahsa ait olduğundan kapıları kitli olur. Her manastırdan bir aile sorumludur. Manastırın bakım ve temizlik işleriyle onlar ilgilenir. Gökçeada’da toplamda 360 manastır ve kilisenin bulunduğu ama bunlardan yalnızca 7 kilisenin ve 50 tane manastırın bugün hala kullanıldığı söyleniyor.

BLOG YAZILARIMIZ

GÖKÇEADA

Gökçeada Çanakkale Turu

Gökçeada Çanakkale Turu

Gökçeada Plajları

Gökçeada Plajları

Tagged under:
Gökçeada Rum Köyleri

Gökçeada Rum Köyleri

Tagged under:
Gökçeada Bozcaada Turu

Gökçeada Bozcaada Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP