Gaziantep Zeugma Müzesi

Gaziantep Zeugma Müzesi

Gaziantep Zeugma Müzesi arkeologlar ve tarihçiler kadar sanata meraklı olanlar tarafından da sıkça ziyaret edilen bir müzedir. Bu müze tek başına Türkiye’ye çeşitli ülkelerden ziyaret çekmektedir. Hem binanın büyüklüğü hem de sahip olunan mozaikler ile müze Dünya çapında bir büyüklüğe sahiptir.

En önemli arkeolojik kazılarından biri sonrasında Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılmış olan toplam 2 bin 500 metrekarelik mozaikler haricinde Roma Dönemi'ne ait birçok sütun, heykel ve çeşme de bu müzede sergilenmektedir. Bu yönüyle daha da ilgi çekici hale gelen müze farklı kesimlerden de ziyaretçi çekmeye başlamıştır. Örnek verecek olursak Savaş Tanrısı Ares heykeli, söz konusu mozaikler dışında ziyaretçiler tarafından müzede en çok dikkat çekici bulunan eserlerdendir.

Zeugma Müzesi Çingene Kızı Mozaiği

Bu mozaik milat sonrası 2. ve 3. yüzyıllarına aittir. Bu müzede yer alan tüm mozaik panolar üstün bir ustalıkla yapılmıştır. Bu figürlerin bazıları 500 bin parçayı bulmaktadır. Aynı zamanda bu figürler oldukça gerçek ve canlı durmakta, bu yönüyle de hayranlık uyandırmaktadır. Ancak bu küçük panolardan ziyade diğerlerine oranla çok küçük bir parça olan ve MS 2. yy'da keşfedilen Maenad olarak da bilinen Çingene Kızı Mozaiği oldukça önemlidir.

Çingene Kızı Mozaiği’nde bakışların etkili olması için özel bir teknik kullanılmıştır. Bu portrede yüzdeki hüzün ve sevinç aynı anda yansıtılmıştır. Bu da portre sanatının ne denli geliştiğini kanıtlar niteliktedir. Bu eser, Helenistik Dönem’de üç çeyrek bakış olarak adlandırılan bir teknik ile yapılmıştır. Söz konusu teknik resim sanatının büyük sanatçıları tarafından da kullanılmıştır. Örneğin Leonardo Da Vinci ünlü Mona Lisa tablosunu bu teknik ile yapmıştır. Bu özellikleriyle birlikte eser Gaziantep ve Zeugma için sembol haline gelmiştir. Ayrıca ABD Bowling Green State Üniversitesi’nde bulunduğu tespit edilen Çingene Kızı Mozaiği’nin kayıp olan on iki parçasının Kültür ve Turizm Bakanlığı çabasıyla tekrar müzeye getirilmesi sonucunda bu parçalar da müzede ziyarete açılmıştır.

Zeugma Müzesi Okeanos ve Tethys Mozaiği

Gaziantep Zeugma Müzesi içinde bulunan mozaiklerden biri de Okeanos Villası sığ havuzu tabanında bulunan mozaiktir. Bu mozaik erken dönem Roma İmparatorluğu’na aittir. Mozaiğin konusu hayat kaynağı ırmak tanrısı Okeanos ve eşi olan Tethys'dir. Bunların etrafında deniz verimliliğine işaret eden türlü balıklar ve yunusa binmiş eroslar bulunmaktadır. Okeanos'un en sık görülen tasvirleri balık ve yılanlardır.

BLOG YAZILARIMIZ

GAZİANTEP

Gaziantep Çingene Kızı

Gaziantep Çingene Kızı

Gaziantep Arkeolojis

Gaziantep Arkeolojis

Tagged under:
Gaziantep Zeugma Müzesi

Gaziantep Zeugma Müzesi

Tagged under:
Gaziantep Zeugma Turu

Gaziantep Zeugma Turu

Tagged under:

YURTİÇİ TURLARIMIZ Hk.

TOP